[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
درباره پژوهشکده هنر::
مقالات در دست انتشار::
فهرست داوران::
::
ISSN: ۲۲۵۱-۸۶۳۰
 e-ISSN: ۲۲۵۱-۹۹۷۱
..
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
:: جستجو در مقالات منتشر شده ::
۴ نتیجه برای مرادخانی

نسرین اسماعیلی، علی مرادخانی،
دوره ۹، شماره ۳۶ - ( پاییز ۱۳۹۹ )
چکیده

از رویکردهای نظری مهم معاصر که میتوان با آن آثار هنری را مورد تحلیل قرار داد آراء و اقوال ژاک لکان (۱۹۰۱-۱۹۸۰) روانکاو پساساختارگرای فرانسوی است. او با کنار هم‌‌ نشاندن روانکاوی، فلسفه، زبانشناسی و انسانشناسی جهانِ ذهنِ سوژه انسانی را در مجموعهای از روابط درهمتنیده و گسترده فرهنگی و اجتماعی تحلیل میکند. این مقاله قصد دارد تا با خوانشی لکانی، نقاشیهای عکسبنیادِ گرهارد ریشتر را، به عنوان مجموعهای منحصربهفرد در هنرمعاصر از منظر نقد روانکاوانه به قدر وسع نگاه کند و بدین پرسش پاسخ دهد که بین «حقیقت» و «مجاز» در نقاشی ریشتر و روانکاوی لکانی چه نسبتی است؟ و نیز، چگونه مقولات ومفاهیم روانکاوی لکانی در نقد نقاشی ریشتر کارگر میافتد؟ روش مورد استفاده توصیفی- تطبیقی است و حسب داده ها و اطلاعات با استفاده از منابع کتابخانهای، اینترنتی، بر اساس مشاهده آثارهنری ریشتر و تجزیه و تحلیل آن‌‌ها با رویکرد روانکاوانهی لکان است. مقاله حاضر، در صدد است نشان دهد که آیا میتوان با مفاهیم لکانی نقبی به فهم و تفسیر آثار نقاشی ریشتر زد؟ درنهایت نتیجه چنین خواهد بود که حقیقت قطعی و نهایی در میان  نیست و واقعیت حسب مقولات لکانی بواسطه دستگاه چشم و سازمانیافته مطابق با تجربیات گذشته، فقدان و میلِ سوژه درک می‌‌شود. لذا تمام نقاط مرجع ما، هر چیزی که ما دربار‌‌ه آن صحبت می‌‌کنیم و هر روشی که از طریق آن عمل می‌‌کنیم، جمله آنها نه حقیقت مطلق که کلیشه هستند.

لیلا امینی، علی مرادخانی، جلال‌الدین سلطان‌کاشفی، محمد شکری،
دوره ۱۱، شماره ۴۳ - ( تابستان ۱۴۰۱ )
چکیده

زیباییشناسی زند‌‌‌گی روزمره یکی از شاخههای د‌‌‌انش زیباییشناسی است. تا قرن بیستم زیباییشناسی کلاسیک معطوف به موضوع آثار هنرهای تجسمی و کمتر متوجه بسترِ شکلگیری اقسام هنرهای زیبا د‌‌‌ر بافتار تجربه زند‌‌‌گی روزانه انسان و طبیعت بود‌‌‌. طی چند‌‌‌ د‌‌‌هه اخیر جنبشی پد‌‌‌ید‌‌‌ آمد‌‌‌ که با پرهیز از آن رویکرد‌‌‌ یکسونگرِ هنرمحور، سعی کرد‌‌‌ پیوند‌‌‌ی نزد‌‌‌یک میان تجربه هنرهای زیبا با تجربه سایر عرصههای زند‌‌‌گی روزمره ایجاد‌‌‌ کند‌‌‌. همین امر موجب پید‌‌‌ایش رشته مطالعاتی جد‌‌‌ید‌‌‌ با عنوان زیباییشناسی زند‌‌‌گی روزمره شد‌‌‌. جان د‌‌‌یویی، فیلسوف پراگماتیست، د‌‌‌ر کتاب هنر بهمثابه تجربه به تبیین آرای خود د‌‌‌ر باب مفهوم تجربه زیباییشناسی زند‌‌‌گی روزمره پرد‌‌‌اخت. هد‌‌‌ف اصلی مقاله یافتن چیستی زیبایی زند‌‌‌گی روزمره براساس آرای جان د‌‌‌یویی است. از این روی، پس از بررسی مفاهیم و نظریههای مختلف د‌‌‌ر باب زیباییشناسی زند‌‌‌گی روزمره به بررسی د‌‌‌و نمونه تحلیلی زیباییشناسی زند‌‌‌گی روزمره د‌‌‌ر هنر معماری خانههای سنتی ایرانی(خانه ملاباشی اصفهان) و هنر شعر(سهراب سپهری) پرد‌‌‌اخته میشود‌‌‌. نتیجه اینکه زیباییشناسی زند‌‌‌گی روزمره همان «زیباییشناسی آنِ حضور» است که د‌‌‌ر مواجهه با هر چیزی اعم از زیبا و نازیبا موجب  تغییر نوع حضور انسان د‌‌‌ر زیستجهانی نو با  الگویی هاپتیکی میشود‌‌‌. گرد‌‌‌آوری مقاله حاضر به صورت فیشبرد‌‌‌اری از منابع کتابخانهای و سایتهای معتبر اینترنتی و روش تحقیق به شیوه توصیفی ـ تحلیلی است.

نسرین اسماعیلی، علی مرادخانی، امیر نصری،
دوره ۱۲، شماره ۴۶ - ( بهار ۱۴۰۲ )
چکیده

در مقاله حاضر تطبیق معانی لکانی در حوزه اندیشه فلسفی و سنجیدن آنها با مصادیق هنر معاصر مورد نقد و بررسی قرار گرفته است. در این زمینه نظریاتی همچون سوژه شکافخورده، نگاه، دیگری و میل با آثار هنرمند تجسمی مارلن دوما تطبیق داده میشود. در واقع این پژوهش در پی پاسخ به این پرسش است که مفاهیم فلسفی اندیشه لکان چگونه در آثار هنری بهویژه نقاشیها بازتاب مییابند و اینکه آیا بازنمود وضعیت سوژه معاصر در هنر با روانکاوی لکانی قابل توضیح است؟ برای نیل به پاسخ پرسشهای این پژوهش نخست به طرح نظریات روانکاوی در باب سوژه انسانی با تکیه بر آرای لکان در این زمینه پرداخته و سپس با نقاشی های پرتره دوما تطبیق داده میشود. این رویکرد در جریان تحلیل و تفسیر آثار بهمثابه نقطه اتکایی خواهد بود که ارزیابی پارادایم زمانه در هنر، در نسبت با آن، صورت میگیرد. روش تحقیق در این مقاله توصیفی ـ تحلیلی است و تجزیه و تحلیل دادهها به شیوه استقرایی و با استفاده از منابع مکتوب و کتابخانهای صورت پذیرفته است. بر اساس یافتههای پژوهش مشخص خواهد شد که سوژه معاصر، سوژهای شکافخورده، دارای فقدان، تهیبودگی، تردید و تقسیمشدگی است و با پیگیری آثارهنری معاصر میتوان این امر را مشاهده کرد و از طریق خوانش آثار هنری با اندیشه لکانی، راهی جدید برای فهم سوژه معاصر، بهویژه در هنر، گشود.
 

سحرناز برنگی، دکتر علی مرادخانی، دکتر یحیی قائدی،
دوره ۱۳، شماره ۵۰ - ( بهار ۱۴۰۳ )
چکیده

مقالۀ حاضر بر آن است که از رویکردهای معطوف به حوزۀ فلسفیِ آموزش موسیقی، دو رویکرد زیباشناختی و عملگرایی‌ را مورد تحلیل قرار دهد. عملگرایان نشان می‌دهند موسیقی چگونه با پارادایم علمی و کنش‌های فرهنگی- اجتماعی، همراه می‌شود؛ از سویی، آموزش موسیقی به دنبال بالابردنِ تواناییِ ادراک، تجربه و ارزیابیِ‌کیفیات زیباشناسانه نیز هست. این امر، بی‌‌مدد رویکرد زیباشناختی میسر نخواهد شد. پرسش پژوهش آن است که ادراک زیباشناسانه از موسیقی و تلقیِ آن در مقامِ کنش اجتماعی، بیشتر با هم توافق و سازگاری دارند یا دو نگرشِ کاملا مقابل و مغایرند؟ شیوۀ گردآوری اطلاعات،کتابخانه‌ای و با کاربرد ادبیاتِ دو رویکرد مذکور از اواسط ۱۹۵۰ میلادی به بعد بوده است. روش پژوهش،کیفی، از نوع توصیفی-تحلیلی است؛ به این منظور، ابتدا نظریه‌های دو رویکرد مد نظر قرار گرفت تا بتواند با توجه به نگرش سلبی و ایجابی هر یک از آنها و گذر از دوقطبی‌نگری، به بازسازیِ رویکرد زیباشناختی دست یابد. در این بازسازی، مقاله به ابزار، روش و محتوای فلسفیِ آموزش موسیقی تکیه داشت که بر بنیاد نظریه‌های دو رویکرد مذکور، ارائه شد. نتایج پژوهش نشان داد اگر تجربۀ زیباشناسانه در موسیقی را بیشتر به مثابه عمل آفرینش معنا در نظر بگیریم تا تأملات درونی، موسیقی دیگر ابژه‌ای مستقل با معنای ذاتی نیست و نیاز به ترک رویکرد زیباشناختی به شیوۀ عملگرایی نخواهد بود. تجربۀ زیباشناسانه در بازسازیِ رویکرد زیباشناختی، به شیوۀ تعامل فرد با ابژۀ زیباشناسانه و چگونگیِ رفتار با آن بازمی‌گردد که به آموزش فرهنگی نیازمند است. آموزش مدرن بر آن است که هر کودک باید فرصتِ گسترش توانایی‌های خود برای مشاهده، تجربه، ارزیابی و آفرینش امر زیبا را داشته باشد. این مهم، با طراحیِ آموزش موسیقی با کاربرد هر دو رویکرد بدست می‌آید.


صفحه 1 از 1     

Kimiya-ye-Honar
Persian site map - English site map - Created in 0.08 seconds with 29 queries by YEKTAWEB 4700