:: دوره 5، شماره 19 - ( تابستان 1395 ) ::
جلد 5 شماره 19 صفحات 22-7 برگشت به فهرست نسخه ها
جستاری در دفاع از امکانِ نقدِ اخلاقیِ هنر
محسن کرمی* ، مالک حسینی ، مسعود علیا
چکیده:   (32468 مشاهده)

چنان‌که بسیار گفته‌اند، «نقد اخلاقی هنر» دیرپاترین مبحث در فلسفه هنر بوده است؛ امّا در این مبحث دراز دامان دو مسأله عمده را باید از هم تمیز داد: نخست امکان نقد اخلاقی آثار هنری است، و دیگری ربط چنین نقدی به ارزش زیبایی‌شناختی آثار هنری. به عبارت دیگر، مسأله اوّل این است که آیا می‌توانیم (یعنی معقول هست که) از منظر اخلاق به نقد اخلاقی آثار  هنری دست یازیم یا نه، حال آن‌که مسأله دوم عبارت از این است که آیا نقد اخلاقی اثر هنری ربطی به نقد زیبایی‌شناختی آن دارد یا نه. موضوع این جستار، امّا، تنها مسأله نخست است. برای تحقّق این امر، نخست استدلال‌های مخالفان امکان نقد اخلاقی هنر را به سه دسته وجودشناختی، معرفت‌شناختی، و روش‌شناختی تقسیم کردیم و، آن‌گاه، کوشیدیم با گردآوردن موافقان امکان چنین نقدی، از اخلاق‌گرایان ریشه‌نگر گرفته تا خودآیینی‌گرایان معتدل و حتّی «اخلاق‌ستیزان»، در مقام پاسخگویی بربیاییم و نشان دهیم که می‌توان به نحوی موجّه به نقد اخلاقی آثار هنری پرداخت.

واژه‌های کلیدی: نقد اخلاقی هنر، استدلال وجودشناختی، استدلال‌های معرفت‌شناختی، استدلال‌های روش‌شناختی، وضع‌وحال‌های اخلاقی/غیراخلاقی
متن کامل [PDF 356 kb]   (1948 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1395/9/13 | پذیرش: 1395/9/13


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 5، شماره 19 - ( تابستان 1395 ) برگشت به فهرست نسخه ها