حضورانتشارات پژوهشکده هنر با 25 عنوان کتاب در نمایشگاه کتاب
پژوهشکده هنر وابسته به فرهنگستان هنر با 25 عنوان کتاب در زمینههای تاریخ هنر، نقد و فلسفه هنر، هنر شرق و تصحیح نسخ خطی در نمایشگاه بین المللی کتاب تهران حضور دارد. به گزارش روابط عمومی پژوهشکده هنر، پژوهشکده هنر با 12 عنوان کتاب جدید و در مجموع با 25 عنوان کتاب در زمینههای تاریخ هنر، نقد و فلسفه هنر، هنر شرق و تصحیح نسخ خطی در نمایشگاه بین المللی کتاب تهران حضور دارد. کتیبههای فاطمیان بر ابنیههایی در مصر، رساله گِل کاری(فتوت نامه بنّایان)، هنر و معماری اسلامی در آفریقای شمالی، تفسیر اثر هنری (مجموعه مقالات)، تفسیر و ضد تفسیر (مجموعه مقالات)، کتابشناسی عیلام باستان، شبیهپژوهی (رویکردی نوین به هنری کهن)، پیوندهای جاودان (بررسی و مستند نگاری سنگنوشتههای آرامگاههای مسلمانان ایرانی در چین)، چشماندازهای اهل بیت بر ساحل نیل ( زیارتگاههای تشیع در مصر)، بوستان خیال، مطلعالعلوم و مجمعالفنون و طرازالاخبار از جمله جدیدترین این عناوین میباشند. کتابهای پژوهشکده هنر در سالن شبستان، راهروی 9، غرفه شماره 2، انتشارات فرهنگستان هنر در دسترس علاقهمندان میباشد.
کتیبههای فاطمیان بر ابنیههایی در مصر تألیف: فرج حسینی فرجالحسینی؛ مترجم: دکتر سید محمد فدوی، 822 ص. عصر فاطمیان برترین دوران شکوفایی هنر اسلامی در مصر بود که در آن هنر معماری اسلامی به اوج عظمت خود رسید. این کتاب اهمیت مضمون کتیبههای فاطمیان را از نظر تاریخی و هنری مشخص کرده و تاریخ ساخت ابنیههای فاطمی را روشن مینماید. کتاب شامل چهار مدخل میباشد: مدخل اول: پیدایش کتابت عربی و انواع خط کوفی تا پایان دوره اخشیدی، مدخل دوم: کتیبههای فاطمیان، آموزشی توصیفی، مدخل سوم: کتیبههای فاطمیان، آموزشی تحلیلی، مدخل چهارم: کتیبههای فاطیمان از نظر محتوا
رساله گِلکاری (فتوتنامه بنّایان) تآلیف حبیب الله بنّا وزیر آبادی پنجابی ، مقدمه ، تصحیح و تعلیقات : عارف نوشاهی ، 125 ص . رساله گِلکاری یگانه اثری است که به زبان فارسی در موضوع گِلکاری (بنّایی) به نگارش درآمده است. در این اثر دو دیدگاه از مؤلف دیده میشود: یکی دیدگاهی مهندسی و دیگری دیدگاهی دینی و عرفانی. مؤلف گلکاری و معماری را با آداب دینی تلفیق کرده و عنوان میکند که یک بنّا در هر مرحله از کار عمارت باید چه آدابی را رعایت کند. بسیاری از دعاها و آیات قرآنی منقول از بزرگان دینی که مربوط به این پیشه است را ذکر کرده. مصحح اثر نیز در بخش در خصوص اصطلاحات و مفاهیم معماری، ابزار و آلات معماری و ... به طور جامع و کامل تهیه کرده است. هنر و معمای اسلامی در آفریقای شمالی تألیف بولوم جاناتان، ترجمه محمدتقی فرامرزی، 443 ص. کتاب در باره مطالعات هنر اسلامی است و به طور کلی به پیکره تاریخ گسترده هنر اسلامی در سدههای میانه میپردازد. جاناتان بلوم با اطمینان میگوید که هنر فاطمیان در خلاء به نمایش در نیامده است بلکه در چارچوب زمان و مکان خودش مفهوم واقع میشود. در این کتاب به تإثیر مذهب شیعه بر هنر دوره فاطمیان به طرز چشمگیری اشاره شده است.
تفسیر اثر هنری (مجموعه مقالات) به کوشش امیرنصری، 245 ص. کتاب حاضر شامل مجموعه مقالات ارائه شده در هماندیشی «تفسیر اثر هنری» است که در آذرماه سال 1391 به همت پژوهشکده هنر فرهنگستان هنر و با همکاری دانشگاه هنر برگزار شده است میباشد.
تفسیر و ضد تفسیر(جستارهایی در فلسفه هنر معاصر) به کوشش امیر نصری، 370 ص. این کتاب شامل مجموعه مقالات ارائه شده در دو هماندیشی «پدیدارشناسی میراث فرهنگی» و «تفسیر اثر هنری» است که توسط پژوهشکده هنر و با همکاری مرکز آموزش عالی میراث فرهنگی و دانشگاه هنر در سال 1391 برگزار شد.
شبیهپژوهی (رویکردی نوین به هنری کهن) به کوشش رضا کوچکزاده، 365 ص. این کتاب مجموعه مقالههای نخستین همایش ملی شبیه پژوهی است که به وسیله پژوهشکده هنر و با همکاری حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی استان قم به چاپ رسیده است. در این کتاب چهارده مقاله با موضوعاتی چون سیر شبیهخوانی در روستای ننیز استان کرمان، شبیه خوانی در کشورهای اسلامی چون بنگلادش، اوزان عروضی اشعار تعزیه و انطباق آنها با گوشههای ردیف آوازی در موسیقی ایرانی، ارتباط و نفوذ شبیهخوانی در هنر کاشیکاری عصر قاجار، بررسی شباهتها و تفاوتهای شبیهخوانی و نمایش نوی ژاپن و ... گرد آمده است.
چشماندازهای اهل بیت بر ساحل نیل: زیارتگاههای تشیع در مصر گزارش تصویری است از دکتر هادی هزاوهای، 50 ص. کتاب حاضر زیارتگاه و اماکن مذهبی تشیع در کشور مصر را به تصویر کشیده است. این کتاب گزارشی تصویری از این اماکن مقدس شیعی در مصر است. از جمله: مسجد رأسالحسین (ع)، ضریح مبارک، موزه اشیاء متبرکه و کرسیهای آن، نمای داخلی و بیرونی مسجد زینبیه، مقبره سیده شهربانو (س)، فاطمه بنت اسد (س)، و... پیوندهای جاودان: بررسی و مستند نگاری سنگنوشتههای آرامگاههای مسلمانان ایرانی در چین (با نگاهی به سه مسجد شهر هانگجو، چوانجو، و گوانگجو) تألیف نسرین دستان، 178 ص.
آنگونه که از این کتاب برمیآید، بنا بر مستندات، هشتاد سال پس از هجرت پیامبر ساخت مسجد در چین رواج یافته است و اکنون نزدیک به 45 هزار مسجد در این کشور وجود دارد. در سه شهر هانگجو، چوانجو، و گوانگجو، در نواحی جنوب شرقی چین، نفوذ زیاد فرهنگ ایرانی ـ اسلامی به چشم میخورد و مساجد بزرگ و زیبا و کتیبههای سنگی و سنگنوشتههای متعدد مربوط به آرامگاههای ایرانیان مسلمان به زبانهای فارسی، عربی، ترکی و چینی وجود دارد که از نقطه نظر بازخوانی تاریخ و تأثیر حضور ایرانیان در چین بررسی آن حائز اهمیت است. نگارنده در این کتاب به معرفی برخی از این مساجد میپردازد و متون و ترجمه سنگنوشتههای این مساجد را به دست میدهد و ویژگیهای آنها را برمیشمارد.
کتابشناسی عیلام باستان میلاد جهانگیرفرد، 283 ص. جهانگیر فرد تمامی آثاری که به این موضوع نگارش یافته در دو بخش منابع فارسی و انگلیسی تهیه کرده و در پایان نیز نمایهای افزوده شده است. آثار معرفی شده در هر دو بخش به ترتیب الفبایی و با ذکر مؤلف آمده است.
مطلعالعلوم و مجمعالفنون، تألیف حکیم واجد علیخان، تصحیح و تعلیقات: سیدکمال حاج سیدجوادی، 304 ص. کتاب حاضر که نوعی دایرهالمعارف است که در نوع خود بینظیر است. بخش اول کتاب در سی و هفت باب است که هر باب دارای موضوعاتی از جمله حروف تهجی؛ ضربالمثلهای فارسی؛ لطایف و ظرایف و ... میباشد. به طور کلی این بخش در موضوعات ادبیات فارسی، اخلاق، علوم اسلامی، تاریخ و جغرافیا، ریاضیات، منطق و هیات و نجوم، فلسفه، علوم تجربی و علوم غریبه تقسیم بندی میشود. بخش دوم نیز شامل موضوعات فنی و هنری است. که مؤلف هنر را در چهار گروه اعلا، اوسط، دنی و ادنی تقسیم کرده است. این بخش در بابهای مختلف به موضوعاتی چون تعبیر خواب، جراحی، فن صید و شکار، فن قاریان، فن خطاطان، زورمندان و پهلوانان، رنگرزان، میناکاری و هنرهای دیگر میپردازد.
بوستان خیال تألیف میرمحمدتقی جعفری حسینی احمدآبادی، با تصحیح و مقدمه سیدکمال حاج سیدجوادی و با همکاری پوران زینالی. 719 صفحه. بوستان خیال یکی از داستانهای بلند و بسیار ارزشمند زبان فارسی است و بنا به گفته دکتر محجوب بلندترین داستان در زبان فارسی محسوب میشود و در طول نزدیک به سه سده تاکنون نویسندهای نتوانسته با او رقابت کند. موضوع اصلی داستان چگونگی عاشق شدن ممتاز، کوچکترین پسر پادشاه، بر ملکه بینظیر و از ملک خود برآمدن به طلب وی است که در این میان دچار غولان و نسناسان و پریان و ... میشود و سرانجام به شادی میرسد.
طرازالاخبار تألیف عبدالنبی فخرالزمانی قزوینی؛ مقدمه، تصحیح و تعلیقات: سیدکمال حاج سیدجوادی با همکاری حسن یاسینی، 960 ص. این اثر یکی از مهمترین مجموعههای ادبی زبان فارسی است. فخرالزمان قزوینی مجموعهای از منظومهها، کتابهای تاریخی، دیوان شعرا، کتابهای داستانی و آنچه در حیطه موضوعی وی قرار داشته گزینش کرده و در موضوعات متنوع و گوناگون دستهبندی نموده است. این کتاب با استفاده از دویست منبع و ماخذ مهم تدوین و تألیف گردیده که در نوع خود بینظیر است. این اثر مهم میتواند یاریگر نقالان و داستانسرایان باشد تا هنگام نقل مطالب از متون نظم و نثر در حافظه خود قرار دهند. در تصحیح این متن از سه نسخه استفاده شده است. 1. نسخه کتابخانه مجلس شورای اسلامی، 2. نسخه کتابخانه مرکزی دانشگاه، 3. نسخه کتابخانه آیتالله مرعشی
|